Come-in: Almanya’da Çağdaş Sanat Aracı Olarak İç Mekan Tasarımı

26 Mayıs 2012 – 15 Temmuz 2012
Rezan Has Müzesi

Sanat ile tasarım arasındaki ilişkiyi sorgulayan “Come-in. Almanya’da Çağdaş Sanat Aracı Olarak İç Mekan Tasarımı” başlıklı sergi 26 Mayıs-15 Temmuz 2012 tarihleri arasında Rezan Has Müzesi’nde ziyarete açılıyor.
Sergi Goethe-Institut Istanbul, ifa (Institut für Auslandsbeziehungen e.V.), Kadir Has Üniversitesi ve Rezan Has Müzesi işbirliğiyle gerçekleştirilmektedir.

Küratörlüğünü Renate Goldmann’ın yaptığı ve 25 sanatsal sunumun yer aldığı sergi objeler, heykeller, mekân enstalasyonları ve videolardan oluşuyor. Bulundukları yer itibariyle ve belirgin şekilleriyle ilk bakışta mobilya, lamba veya iç mekân objeleri olarak algılanan nesneler, daha dikkatli bakıldığında çok renkli, abartılı hatta rahatsız edici görünümleriyle dikkat çekerek fazlasıyla algılama biçimimize veya iletişimsel bir olaya hitap ediyorlar. Bu özellikleriyle daha çok dekorasyon ya da mimari öğelerce belirlenmiş bir durumun fikrini, taslağını ya da duygusunu temsil ediyorlar.

Popüler bir yaklaşımla tasarım öğeleri diye tanımlayabileceğimiz eşyaların dizaynı öncelikli olarak yüzeysel işlevlere indirgeniyor, bu yapılırken de dikkat belirli alanlara ve o alanların yapısına yöneltiliyor. Bu şekilde işlevselliğin dışında kaldıkları için uygulamalı sanatın kriterleri dışında da kalan, yepyeni alanlar ortaya çıkıyor. İç mekân seçimleri tarihsel, otobiyografik ve estetik-eleştirel noktalarla bağlantılar kuruyor.
Come-in sergisinin bir diğer amacı ise, serginin açıldığı ülkelerde, o ülkede gerçekleştirilmiş ve serginin konusuyla benzer bir şekilde tartışan en az bir sanatsal sunumun da sergide yer almasıdır.

Rezan Has Müzesi, “Come-in. Almanya’da Çağdaş Sanat Aracı Olarak İç Mekân Tasarımı” sergisiyle, iç mekân sınırları içerisinde işlevsellik ve sanatsallık arasındaki ilişkiyi irdeliyor ve sanatseverleri, üç boyutlu çağdaş sanatın dinamik ortamına davet ediyor.

Kuratör : Renate Goldmann
Katılan Sanatçılar : Bettina Allamoda, John Bock, Matti Braun, Björn Dahlem, Tobias Danke, Raphael Danke, Heide Deigert, Christina Doll, Stefan Eberstadt, Extramücadele, Christian Flamm, Claus Föttinger, Dorothee Golz, Hans Hemmert, Eva Hertzsch, Stefan Kern, Andree Korpys, Markus Löffler, Isa Melsheimer, Adam Page, Tobias Rehberger, Peter Rösel, Daniel Roth, Silke Schatz, Erik Schmidt, Gregor Schneider, Tilo Schulz, Johannes Spehr, Jörg Wagner, Corinna Weidner

Afiş

RHM-Duyuru-Popup