Gaudi ve Mompou “Işığın Sesi”

13 Şubat 2008 – 19 Mart 2008
C Blok Sergi Salonu

Mimar Antoni Gaudi (1852-1926) ve besteci Frederic Mompou (1893-1987) Kadir Has Üniversitesi’nin düzenlediği “Işığın Sesi” isimli sergide bir araya geliyor.
Eşsiz ve disiplinler arası olarak tabir edilen bu sanat sergisi, mimar Antoni Gaudí (1852-1926) ile Katalan bestekar Frederic Mompou’yu (1893-1987) konu almakla birlikte bu kapsamda büyük ölçekli bir fotoğraf sergisine, dijital ortamda işlenmiş görüntülerden oluşan bir müzik konserine ve gerek Katalan sanatının gerekse evrensel sanatın bu iki ustasına ait sembolik ve manevi üslubu konu alan bir dizi konferans ve atölye çalışmasına da yer verilmektedir.

Sergi, Gaudí’nin mimarisine ve Mompou’nun müziğine tinsel, sanatsal ve teknik yönlerden ayrıntılı ve geniş bir bakış açısı sunacaktır. Bütünsellik, anlam ve eğitim açısından bakıldığında ise sergi, hem sanatsal hem de düşünsel dışa vurumu yansıtmaktadır. Bu sergi ile halkın keyifli vakit geçirmesinin yanı sıra bu sanat şöleninin özünü kavraması amaçlanmaktadır.

İlk kez 2002 yılında İspanya’da açılan sergi, 2003 yılında Latin Amerika’ya taşınmıştır. Sergi turu, İspanya Dışişleri Bakanlığı’na bağlı elçilikler ve kültür merkezleri ile Uluslar arası İşbirliği Kurumu tarafından müzelerin, konser salonlarının ve Amerikan üniversitelerinin de desteği alınarak düzenlenmiştir.
Gittiği her ülkede başarılara imza atan serginin süresi 2005 yılı sonuna kadar uzatılmış ve böylelikle tüm kıta dahilinde pek çok ülkede ziyaretçilere açılmıştır.

“Işığın Sesi” görüntü ve sesi buluşturan bir sanat arenasıdır.

Serginin dayanak noktası, Antoni Gaudí’nin mimarisi ile Frederic Mompou’nun müziği arasında zekice oluşturulmuş diyalogdur. Öyle ki ziyaretçileri sanatın anlamı üzerinde düşünmeye ve sanatın anlamını çözmeye iter.
Gaudí ve Mompou sergisi sıradışı özgünlüğü temel alan çağdaş bir sunum örneğidir. Bu özelliği tek olmasının yanı sıra özgün olma kavramını en derin şekliyle ele almasından kaynaklanmaktadır.

13 Şubat tarihinde saat 18:30’da açılışı yapılacak olan Marc Llimargas’ın çektiği Gaudi’nin eserlerinin fotoğraflarından oluşan “Işığın Sesi” sergisi ve Mompou’nun eserlerinin Adolf Pla tarafından piyanoda çalınacağı konser kapsamında, iki sanatçının ortaya koyduğu sanatın asıl çıkış noktasını konu alan konferanslar dizisine de yer veriliyor.

Afiş
Basın Bülteni