2005 yılından bu yana Cibali Tütün ve Sigara Fabrikası’nda kullanılan makinaların, eşyaların, belgelerin ve fotoğrafların ait oldukları yere dönebilmeleri adına verdiğimiz mücadele 2008 yılında sonuçlanmış ve eserler İslam ve Bilim Teknolojileri Müzesi envanterine kaydedildikten sonra Rezan Has Müzesi’ne geçici süre ile devredilmiştir. Mirasının koruyucusu olduğumuz; bir asırdan fazla bir geçmişi bulunan Cibali Tütün Fabrikası ruhunu yeniden yaşatmak ve bu kültür birikimini gelecek nesillere taşımak adına, fabrikadan günümüze ulaşmayı başarmış tütün ve sigara makinelerini, her türlü belge ve bilgiyi; 2009 yılında başlayan ve yaklaşık 2 yıl süren titiz bir konservasyon/restorasyon ve araştırma sürecinden sonra evlerine dönen eserleri sizlerle ilk kez paylaşmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. CTF’ye ait yaklaşık 2600 eserlik koleksiyona dair düzenlediğimiz uzun soluklu projemizin ikinci ayağı olan bu sergi, koleksiyona ufak bir kapı aralamaktadır.
Osmanlı İmparatorluğu’nun son dönemleri ile Türkiye Cumhuriyeti’nin endüstriyel, ekonomik, siyasal, sosyo-kültürel tarihine tanıklık etme olanağı sunan bu koleksiyon, Cibali Tütün Fabrikası’nın Türkiye emek tarihindeki yerini, özellikle de kadının iş gücüne verdiği katkıyı ve emeği ortaya koymaktadır.
100 yılı aşkın tarihinde gerek birimleri gerek çalışanları ile ülkenin ekonomik ve toplumsal değişim sürecinde hatırı sayılır katkıları olan önemli ve dinamik bir mekânın öyküsünü anlatmak, mirasçısı olduğumuz bu kurumdan bize kalan en önemli ve keyifli görevlerden biriydi. Bu çalışma ile yaşadığımız kentsel dönüşüm sürecinin toplumsal hafızamızdan neleri tamamen silip, neleri kökten değiştirdiğini bir kez daha hatırlıyor/hatırlatıyor olmaktan gurur duyuyoruz.