Bu sergi ile Kayseri’nin tanınmış ailelerinden Germirli Mehmet Bey ile İstanbullu Şehime Yağcızade’nin kızları, Kadir Has’ın sevgili eşi; Can, Zekiye, Nuri, Rezzan ve Aleyna’nın annesi Rezan Hanım’ın 90 yıllık tanıklığına şahit olacaksınız. Cumhuriyetin ilk hanımefendilerinden olan Rezan Has’ın renkli dünyasına aralayacağımız kapıyla; 1923 sonrasında Türkiye Cumhuriyeti’nin modernleşme çabalarının bir halkası olarak batı kültürünün İstanbul cemiyet hayatına yansımalarını ele alan sergide; Rezan Has’ın 50 yılda zevkle oluşturduğu plak koleksiyonundan bir seçki göreceksiniz. 1950’lerin kültür hayatından, 60’larda müzik dünyasına , canlı orkestralardan plağa, darbelerle sekteye uğrayan sosyal hayatın 80’lerden sonra tekrar sosyalleşme alanı olarak yeniden biçimlenmesine, Türkiye Cumhuriyeti’nin modern yüzü ile tanışacaksınız.
Adını taşıyan Rezan Has Müzesi’yle kültür ve sanata olan merakını ve desteğini ölümsüzleştiren Rezan Has; yaşamı boyunca pek çok kişi ve kuruma maddi ve manevi destek sağlamıştır. Toplumsal ve kültürel hayata katkıda bulunan ve bu doğrultuda eğitim, kültür, sanat ve sağlık alanlarında; eşi Kadir Has ile birlikte ihtiyaç sahiplerinden desteğini esirgememiş olan Rezan Has, 1991’de eşi ile birlikte kurdukları “Kadir Has Vakfı” vasıtasıyla hala hayır işlerine devam etmektedir.
Rezan Has’a saygı ve minnet duygularımızla, “90 Yılın Tanıklığı” sergisinde sizleri Türkiye kadının aydınlık yüzü ile baş başa bırakmaktan müthiş bir heyecan duyuyoruz.
Rezan Germirli Has
1927 yılında, İstanbullu bir anne ile Kayserili bir babanın çocuğu olarak İstanbul’da dünyaya gelir Rezan Has. Annesi, İstanbul’un Kanlıca semtinin tanınmış sakinlerinden Yağcızâde Ailesi’nden Şehime Hanım, babası ise Kayseri’nin ünlü Germirli Ailesi’nden Mehmet Bey’dir. Rezan Germirli’nin çocukluğu İstanbul’un Kanlıca semti ile Kayseri merkez ile yanı başındaki Germir’de geçer. Germirli Ailesi’nin beş evlâdından ikincisi olan ve ilkokulu Kayseri’de okuyan Rezan Germirli, ortaokulu İstanbul Kandilli Kız Lisesi’nde yatılı okur.
Rezan Germirli’nin yolu 1942 yılında, Kayseri’nin önde gelenlerinden Has Ailesi’nin oğlu Kadir Has’la kesişir. 1942 - 1960 yılları arasında yaşamlarını Adana’da sürdürür Rezan ve Kadir Has. Savaş sonrası dönemi özel girişim ve sanayi faaliyetleri artmaya, genç Türkiye Cumhuriyeti kalkınmaya ve dışa açılmaya başlamıştır. 1947 yılında oluşturulan Kalkınma Planı; tarım, enerji, maden ve sanayi alanları temel alınarak hayata geçirilir. Rezan Hanım, bu yıllarda ticaret hayatına atılan eşi Kadir Has’ın en önemli destekçisidir.
Has çifti 1960 yılında İstanbul’a taşınır. Bu gelişim ortamında, Türkiye’nin önde gelen ailelerinden biri haline gelen Has çifti, ortak paydaları olan duyarlılıkları, ileri görüşlülükleri ile 1991 yılında bir vakıf kurmaya karar verirler. Çift, Kadir Has Vakfı aracılığı ile eğitim ve sağlık alanında Kayseri’den Ağrı’ya, Bitlis’ten Muş’a pek çok yerde kurulan okul, yurt, spor salonu, kültür merkezleri, sağlık kuruluşları ile sayısız yaşama dokunur . Bu kuruluşlar aracılığı ile şekillenen genç hayatlar, Türkiye’nin modern yüzünün oluşmasına paha biçilemez katkılarda bulunacaktır.
Rezan Hanım, ince zevki, sahip olduklarını paylaşma konusundaki alçakgönüllülüğü, ailesine ve bu ülkenin gençlerine olan tükenmez inancı ile modern Türkiye kadınının parlayan yüzüdür. İsmine adanan Müze’de, ziyaretçilerimiz ile paylaştığımız bu sergi ile kendisinin müziğe, resme, eğitime olan inancının sadece bir kısmını paylaşıyor olmaktan büyük bir kıvanç duyuyoruz.